Země na obzoru : Slavní objevitelé naší Země od Kolumba po dobytí Antarktidy - Leithäuser, Joachim G. (Stopy - fakta - svědectví, 1972)
V pásmu napínavých dobrodružství se odvíjí tvrdošíjné úsilí lidí poznat dosud nenavštěvované kraje od tropů až po krajiny věčného ledu tak, jak se projevovalo během pěti století od Kolumba a Magellana až po R. E. Byrda. Autorsvylíčením unikátních příběhů se zároveň snaží ukázat, "že úspěch sám o sobě ještě nic neznamenal, protože dobyvateli současně připadl těžký úkol dát svým objevitelským činum kladný smysl".