Toulky českou minulostí. - Hora-Hořejš, Petr, 1938- (Baronet : Via Facti, 1996)
Habsburské dynastii po roce 1700 chyběla panovnická krev. Muži vymírali, noví nepřicházeli. Celkem 56 roků se ve španělské ani rakouské větvi rodu nenarodil chlapec, který by přežil raný věk. A tak mohykán bez dědice císař Karel VI. musel legitimovat tenkrát nezvyklé nástupnictví - po přeslici. Obtížným prosazením tzv. pragmatické sankce nakonec dokázal předat trůn nejstarší z dcer, Marii Terezii. Pátý díl mapuje období od nástupu Marie Terezie (1740) do konce napoleonských válek (1815