Zvířata Afriky - Vágner, Josef (Divoký svět, 1995)
Vyprávění ředitele zoologické zahrady ve Dvoře Králové nad Labem o jeho afrických zkušenostech při odchytu divoké zvěře pro královédvorské safari nezachycuje pouze četná dobrodružství, ale je současně i svědectvím ovelkénáročnosti, již tato práce vyžaduje. Autor nám přibližuje africkou přírodu a věcně popisuje způsob života lvů, slonů, zeber, žiraf, antilop, hrochů, nosorožců a dalších divoce žijících zvířat. Vypráví také o svých setkáníchsdomorodým obyvatelstvem a o potížích spojených s transportem získané zvěře do Československa.