Pašerák a jiné povídky z hor - Šír, Josef (Slunovrat, 1974)
Výbor z novel a povídek (Pašerák, Tři tóniny, Dřevařka, Boty, Kupci dětí, Na samotě, Půlnoční zjevení, Mazáč pohádkář, Čaroděj, Na rotcestí) neprávem opomíjeného podkrkonošského spisovatele je pořízen z jeho Spisů a z pozůstalosti. Příběhy, zachycující tvrdý život podkrkonošského dělného lidu, zaznívají tragickým podtextem sociální bídy.