Ostrov včerejšího dne - Eco, Umberto (Český klub, 1997)
Román svérázným způsobem přibližuje Evropu třicetileté války, protireformace a Bílé Hory, kdy zámořské plavby a boj o odhalení přesné metody určování poledníků se stávají předobrazem nového imperiálního dělení světa.