Okouzlená duše. - Rolland, Romain (Světová knihovna, 1974)
Známý román zrcadlí historický vývoj francouzské a evropské společnosti na počátku našeho století a v době nástupu fašismu v Itálii. Jeho hrdinkou je dcera ze zámožné měšťanské rodiny, jež si proti společenským konvencím trpce abolestně vybojovává právo na nezávislý vlastní osud, nekonvenční lásku a hledá smysl života v obětavé lásce k člověku. Její syn, kterého neprovdána vychovává, dospívá již k myšlence boje za sociální spravedlnost a umírá jako oběťitalského fašismu.