Povídky - Hálek, Vítězslav (Česká klasická próza, 1968)
Soubor povídek (Jiřík, Kovářovic Kačenka, Muzikantská Liduška, Poldík rumař, "Študent" Kvoch, Na statku a v chaloupce, Na vejminku), v nichž pěvec Večerních písní zachycuje většinou na venkovských námětech z poloviny minuléhostoletí (v povídce Poldík rumař jde o námět z pražského Podskalí) konflikty sociální a etické, přičemž nejčastěji jde o problém nešťastné lásky. Toto vydání je v podstatě reedicí textů, které vyšly ve třech svazcích jako druhý, třetí a čtvrtý díl Vybraných spisů Vítězslava Hálka v SNKLHU 1955-1957.