Komu zvoní hrana - Hemingway, Ernest, 1899-1961 (Odeon, 2016)
Hrdina knihy, Američan Robert Jordan, přijel do Španělska jako dobrovolník v době občanské války a byl mu svěřen krajně nebezpečný úkol - vyhodit do povětří strategicky důležitý most. V této kritické chvíli na rozmezí života a smrti prožívá hlubokou romantickou lásku, předem odsouzenou k zániku. Tři dny v horách ve společnosti malé skupiny partyzánů se stávají zhuštěním celého dosavadního života - prověrkou minulosti, zvěčněním přítomnosti a snovým prožitkem budoucnosti za kterou všichni společně bojují, ale jíž se všichni dočkat nemohou.